Find vej: Forside » Artikler » Tænk dig om, når du køber elektriske julelys

Tænk dig om, når du køber elektriske julelys

Lagt på el-installationen.dk den 15-11-2012 af Thomas

Julestemningen har så småt ramt butikshylderne, og blandt julevarerne frister de traditionelle elektriske julelys, der er med til at sikre den hyggelige julestemning både i og uden for de danske hjem.

Men idyllen kan hurtigt blive ødelagt, hvis du som forbruger ikke tænker dig om, når du køber dine lyskæder og sætter dem op.

Selvom julelys jo er hyggelige og ser meget uskyldige ud, så kan de forårsage brand eller give elektrisk stød, hvis man enten bruger produktet til et andet formål end tiltænkt, eller har installeret produktet forkert. Normalt er det oftest elektrikere, der roder med ledninger, men ved juletid har mange flere private uden elfaglig indsigt fat i ledningerne, forklarer chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation Christian Jarby.

Når du køber dit elektriske julelys, er der derfor et par enkle forholdsregler, du bør huske på.

Overordnet er det vigtigt, at man ved, om man vil bruge for eksempel en lyskæde inde eller ude. Hvis en kæde til indendørs brug benyttes ude, kan der lettere trænge fugt ind i installationerne, hvilket både kan ødelægge lysene og give stød. Omvendt får man et for kraftigt lys ved at bruge en udendørs kæde indenfor, forklarer Christian Jarby.

Han tilføjer, at det desuden er vigtigt, at man kontrollerer, om stikket i for eksempel lyskæden er beregnet til et jordstik eller et almindeligt stik.

De fleste lyskæder har et såkaldt schuko-stik, som er beregnet til jord men som kan passe i en almindelig stikkontakt. Hvis en lyskæde er beregnet til jordstik, er det fordi, der er behov for en ekstra beskyttelse, og derfor bør man altid rette sig efter anvisningen og kun benytte jordstik i stik med jord, siger Christian Jarby.

Når det elektriske julelys skal sættes op, er der på samme måde et par enkle forholdsregler, du bør tage for at sikre julestemningen uden risiko for brand eller elektrisk stød.

Christian Jarby påpeger fire generelle forholdsregler:

Du skal kontrollere, at din HPFI/HFI-afbryder fungerer, før du sætter dine udendørs lys til. Det gør du ved at trykke på testknappen på afbryderen. Hvis du ikke tjekker afbryderen, kan du risikere at få stød, når du retter på installationen til dine julelys.

Udendørs julelys må kun sættes til en udendørs stikdåse, som er installeret af en autoriseret installatør. Du må ikke selv installere stikdåsen, da det kan være farligt, og installationen vil være ulovlig.

Du bør undgå at få kabler i klemme mellem vindueskarme, døre eller lignende, både inde og ude. Hvis ledningerne bliver klemt, kan de strømførende dele komme i kontakt med træ eller lignende og forårsage brand, ligesom du selv kan få stød, hvis du rører ved dem.

Julelys er flotte men bruger meget strøm. Tænk på, hvor længe du har dem tændt. Du kan eventuelt købe LED-lys, som bruger mindre strøm, eller kun have lysene tændt om aftenen, før du går i seng. Brug eventuelt tænd og sluk-ure.

Yderligere information, kontakt:

Chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation Christian Jarby tlf. 77 41 15 51